De zaanstreek

Met Zaandam als finalist van de verkiezing “Beste binnenstad van Nederland 2013 - 2015” is opnieuw gebleken dat onze stad er mag zijn. B&B De Verkadekamer is een uitstekende uitvalsbasis om de Zaanstreek te verkennen. Klik op de verschillende foto's voor meer informatie.

Bezoek Inverdan, het vernieuwde centrum van Zaandam, met de Gedempte Gracht en het stadhuis, dat bestaat uit enkele uitvergrote Zaanse huizen. Op de Dam staat het standbeeld van Czaar Peter de Grote. Hij leerde hier het scheepstimmervak; het huis waar hij verbleef is een bezoek waard!
Prachtige Zaanse huizen en industriemolens zijn het levende bewijs van de rijke Zaanse historie. Hiervan vindt u een mooie verzameling op de Zaanse Schans, dit mag u zeker niet missen. Op de Zaanse Schans is tevens het Zaans museum gevestigd en het Verkadepaviljoen. In het Verkadepaviljoen waant u zich in een fabriek uit de vroege 20e eeuw.
Wilt u zich verder verdiepen in de bouwkunst van de molens en het leven in- en rond de molens, dan is een bezoek aan het molenmuseum een aanrader.
De Zaanstreek wordt beschouwd als het oudste industriegebied van Europa. Duizenden molens verdwenen maar de industrie bleef. In verband met de gunstige transportroute over de Zaan concentreerde de bedrijvigheid zich langs deze voormalige rivier. Met een tochtje met de lijndienst van de Zaanhopper proeft u de rijke industriële geschiedenis langs de Zaan.
Claude Monet verbleef in 1871 in de Zaanstreek en maakte hier maar liefst 25 schilderijen. Stap in zijn voetsporen en volg de route van Claude Monet langs de mooiste plekjes waar hij zijn werken maakte.
Oude industriegebieden en fabrieken worden gelukkig vaak behouden en krijgen een nieuwe bestemming. In de Zaanstreek zijn daar talloze voorbeelden van en interessant om te bezoeken. Op 1 minuut loopafstand van B&B De Verkadekamer bevindt zich in een deel van de Verkadefabriek de Openbare Bibliotheek, Proeverij De Koekfabriek en het Bakery Institute (bakkersopleiding).
In de nabije omgeving van Zaandam bevinden zich te midden van het polderlandschap de historische lintdorpen Westzaan, Assendelft, Oostzaan, Wormer en Jisp. Heerlijk voor een fietstochtje of om even buiten de drukte te ontspannen. Dit kan ook in de recreatiegebieden Het Twiske en Het Jagersveld. Hier zijn ook volop mogelijkheden voor waterrecreatie aan de vele aangelegde strandjes.